Ohjeet Filla&Rillan käyttöön

Filla&Rilla-passit

Ennen aloittamista voit tulostaa oppilaiden täytettäväksi Filla&Rilla-passit, joihin oppilaat voivat kirjata muistiinpanoja eri osioista (tulosta passit kaksipuoleiseksi lyhyen sivun kautta ympäri).

Filla&Rilla-passi tasoille 1 ja 2

Filla&Rilla-passi tasoille 3 ja 4

Voi myös tilata passit Liikenneturvan internet-sivuilta: siirry tästä materiaalit-osioon.

Tasot ja oppimisosiot

Filla&Rillassa on neljä päätasoa, jolla jokaisella on neljä oppimisosiota ja lisäksi bonusosioita. Suositeltava etenemistahti on tehdä yksi taso lukuvuoden aikana aloittaen 3. luokalta.

Tasojen soveltuvuus eri luokka-asteille:

Tasot 1 & 2: 3. – 4. luokkien oppilaille,

Tasot 3 & 4: 5. – 6. luokkien oppilaille

Jos Filla&Rillaa ei ole käytetty aiemmin, on suositeltavaa suorittaa tasot järjestyksessä aloittaen 1. tasosta myös vanhempien oppilaiden kanssa.

Bonusosiot sisältävät tehtäviä, jotka tukevat muiden osioiden tehtävissä opittua. Filla&Rillassa on myös omat osiot ajotaitoharjoittelulle ja virtuaalitodellisuuden hyödyntämistä tukeville tehtäville.

Yhden oppimisosion tekemiseen oppilaalla menee yhteensä noin 20 minuuttia aikaa. Osio suoritetaan tekemällä kaikki sen sisältämät tehtäväsivut. Jokainen tehtäväsivu sisältää yleensä kaksi yksittäistä tehtävää. Ohjeita oppilasta tekemään ja tarkistamaan aina molemmat tehtävät. Muistuta, että tehtävät kannattaa tehdä rauhallisesti ohjeet lukien.

Kun kaikki oppimisosion tehtäväsivut on tehty, oppilasta pyydetään kirjoittamaan nimensä ja lataamaan itselleen todistuksen. Päätä etukäteen ohjeistatko oppilaita tallentamaan tai tulostamaan todistuksen. Todistukseen on kirjattu tehtäviä kotona tai koulumatkalla tehtäviksi. Osa todistuksien tehtävistä on tarkoitus tehdä huoltajan kanssa. Todistukset kannattaakin pyytää viemään kotiin nähtäväksi.

Tekniset suositukset

Filla&Rilla toimii kunnolla vain, jos kaikki evästeet hyväksytään.

Filla&Rillaa voi käyttää tabletilla ja tietokoneella sekä kaikilla yleisimmillä selainohjelmilla. Filla&Rilla toimii myös kännykällä, mutta kovin pienellä ruudulla kaikki tehtävät eivät välttämättä näy hyvin.

Suosittelemme, että käytät uusimpia selainversioita.

Varmista myös, että internet-yhteys on vahva, jotta oppimisympäristön kuvat ja videot latautuvat niin kuin pitää.

Huomioi, että tietyn oppimisosion tehtävät tulee tehdä yhdellä kertaa, eikä selainta kannata sulkea kesken oppimisosion tekoa.

Huomio myös, että selaimen edellinen/takaisin -napin painallus tai sivun päivittäminen lataa sivun uudestaan nollaten tilanteen. Ohjeista oppilaita, että sivua ei tule päivittää kesken oppimisosion tekemisen.

Voit säätää ruudun kokoa Chrome-selaimessa painamalla oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea pistettä, josta löydät valinnan ”Lähennä”.  Firefox-selaimessa ruudun koon muuttaminen tapahtuu painamalla oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea viivaa, jonka takaa löytyy valinta ”Sivun suurennus”. Ruudun koon säätäminen toimii usein myös painamalla ctrl-nappia samanaikaisesti joko ”+” tai ”-” napin kanssa.

Filla&Rillan tehtävät soveltuvat hyvin parityöksi tehtäväksi. Tämä kannattaa huomioida varsinkin, jos koulussa ei ole tarpeeksi laitteita kaikille oppilaille.