Ohjeet Filla&Rillan käyttöön

Filla&Rilla-passit

Ennen aloittamista voit tulostaa oppilaiden täytettäväksi Filla&Rilla-passit, joihin oppilaat voivat kirjata muistiinpanoja eri osioista (tulosta passit kaksipuoleiseksi lyhyen sivun kautta ympäri).

Filla&Rilla-passi tasoille 1 ja 2

Filla&Rilla-passi tasoille 3 ja 4

Voi myös tilata passit Liikenneturvan internet-sivuilta: siirry tästä materiaalit-osioon.

Tasot ja oppimisosiot

Filla&Rillassa on neljä päätasoa, jolla jokaisella on neljä oppimisosiota ja lisäksi bonusosioita. Suositeltava etenemistahti on tehdä yksi taso lukuvuoden aikana aloittaen 3. luokalta.

Tasojen soveltuvuus eri luokka-asteille:

Tasot 1 & 2: 3. – 4. luokkien oppilaille,

Tasot 3 & 4: 5. – 6. luokkien oppilaille

Jos Filla&Rillaa ei ole käytetty aiemmin, on suositeltavaa suorittaa tasot järjestyksessä aloittaen 1. tasosta myös vanhempien oppilaiden kanssa.

Bonusosiot sisältävät tehtäviä, jotka tukevat muiden osioiden tehtävissä opittua. Filla&Rillassa on myös omat osiot ajotaitoharjoittelulle ja virtuaalitodellisuuden hyödyntämistä tukeville tehtäville.

Yhden oppimisosion tekemiseen oppilaalla menee yhteensä noin 20 minuuttia aikaa. Osio suoritetaan tekemällä kaikki sen sisältämät tehtäväsivut. Jokainen tehtäväsivu sisältää yleensä kaksi yksittäistä tehtävää. Ohjeita oppilasta tekemään ja tarkistamaan aina molemmat tehtävät. Muistuta, että tehtävät kannattaa tehdä rauhallisesti ohjeet lukien.

Kun kaikki oppimisosion tehtäväsivut on tehty, oppilasta pyydetään kirjoittamaan nimensä ja lataamaan itselleen todistuksen. Päätä etukäteen ohjeistatko oppilaita tallentamaan tai tulostamaan todistuksen. Todistukseen on kirjattu tehtäviä kotona tai koulumatkalla tehtäviksi. Osa todistuksien tehtävistä on tarkoitus tehdä huoltajan kanssa. Todistukset kannattaakin pyytää viemään kotiin nähtäväksi.

Tekniset suositukset

Filla&Rilla toimii kunnolla vain, jos kaikki evästeet hyväksytään.

Filla&Rillaa voi käyttää tabletilla ja tietokoneella sekä kaikilla yleisimmillä selainohjelmilla. Filla&Rilla toimii myös kännykällä, mutta kovin pienellä ruudulla kaikki tehtävät eivät välttämättä näy hyvin.

Suosittelemme, että käytät uusimpia selainversioita.

Varmista myös, että internet-yhteys on vahva, jotta oppimisympäristön kuvat ja videot latautuvat niin kuin pitää.

Huomioi, että tietyn oppimisosion tehtävät tulee tehdä yhdellä kertaa, eikä selainta kannata sulkea kesken oppimisosion tekoa.

Huomio myös, että selaimen edellinen/takaisin -napin painallus tai sivun päivittäminen lataa sivun uudestaan nollaten tilanteen. Ohjeista oppilaita, että sivua ei tule päivittää kesken oppimisosion tekemisen.

Voit säätää ruudun kokoa Chrome-selaimessa painamalla oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea pistettä, josta löydät valinnan ”Lähennä”.  Firefox-selaimessa ruudun koon muuttaminen tapahtuu painamalla oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea viivaa, jonka takaa löytyy valinta ”Sivun suurennus”. Ruudun koon säätäminen toimii usein myös painamalla ctrl-nappia samanaikaisesti joko ”+” tai ”-” napin kanssa.

Filla&Rillan tehtävät soveltuvat hyvin parityöksi tehtäväksi. Tämä kannattaa huomioida varsinkin, jos koulussa ei ole tarpeeksi laitteita kaikille oppilaille.

Filla&Rillan virtuaalimaailman ohjeet

Filla&Rillan osana on virtuaalimaailma (VR), jossa harjoitellaan havaintojen tekemistä ja ennakointia. Jotta VR:n saa osaksi opetusta, tarvitaan silmikko ja älypuhelin. Ennen VR:n käyttöä on suositeltavaa, että oppilaat tekevät oppimisympäristössä VR-tehtävät.

Lainaaminen, vastaanotto, käyttö ja palautus

Liikenneturva tarjoaa kouluille ja opettajille mahdollisuuden lainata ilmaiseksi silmikkoa ja älypuhelinta kahden viikon ajaksi. Laitteen lainaaminen on ilmaista ja ne toimitetaan postitse koululle. Lainaamispyyntö tapahtuu yhteydenottolomakkeen kautta.

VR-paketti lähetetään ja palautetaan postitse Liikenneturvan kustantamana. VR-paketti osoitetaan noudettavaksi henkilölle, joka on tilannut sen käyttöönsä. Paketti sisältää kaiken tarvittavan ja käyttöohjeet.

Käyttöaika on kaksi (2) viikkoa. Käyttöaika alkaa, kun paketti on vastaanotettu, eli postituspäivät eivät sisälly näihin kahteen viikkoon. Palautus tapahtuu alkuperäisessä pakkauksessa, josta se ohjataan pakkauksessa olevien osoitetietojen mukaan takaisin Liikenneturvaan.

Huom. Laitteita voidaan lainata vain, jos koulun omat ohjeistukset eivät rajoita yhteisten välineiden käyttöä. 

Omien VR-laitteiden käyttö ja Fillarilla-sovellus

Fillarilla-sovelluksen saa käyttöönsä myös omaan laitteeseen. Se toimii Samsungin silmikolla ja Oculus-laseilla. Sopivia Android-puhelimia ovat mm Galaxy S7 ja S6.

Ennen käyttöä puhelimeen ladataan Oculus-sovellus ja luodaan tili

Fillarilla-sovellus löytyy Oculus-sovelluksen alta. Oculus-sovelluksen lataus tapahtuu liittämällä puhelin kiinni silmikkoon, josta avautuu tarkemmat ohjeet. Lataaminen vaatii toimivan nettiyhteyden. Latauksen jälkeen Oculukseen luodaan oma käyttäjätili sähköpostin avulla. Jos eri laitteisiin laitetaan sama sähköposti, tarvitaan vain yksi lunastuskoodi.

Latauskoodin hankkiminen

Fillarilla-sovellukseen tarvittavan latauskoodin saa tilattua Liikenneturvasta osoitteesta fillarilla@liikenneturva.fi .

Mainitse sähköpostissa nimesi ja mistä koulusta tulet sekä tieto millä sähköpostiosoitteella olet kirjautunut oppimisympäristöön. Kun olet saanut latauskoodin käyttöösi, pääset aloittamaan Fillarilla-sovelluksen lataamisen.

Latauskoodin syöttäminen OculusStoressa

  1. Oculus-sovellus avataan painamalla ikonista.
  2. Painetaan oikeassa alakulmassa olevaa “More” / ”Lisää” -nappia.
  3. Valikon “Payment” ”Maksu” -kohdan alta löytyy “Redeem Code” ”Lunasta koodi”-kohta, johon syötetään saatu lunastuskoodi. Koodin syötön jälkeen sovellus aktivoituu tilille.
  4. Sovellus on valmis ladattavaksi puhelimeen.